חלה זה לא עוד לחם וממש לא סתם לחם – יש לה מימד מיסטי, זה לחם שבא עם מסורת, לחם של דורי דורות, לחם של יהודים שהיה פה לפנינו וימשיך להיות גם אחרינו, חלה זה בית, ויום שישי ושולחן ערוך יפה ומשפחה – ומעל הכל חלה זה טעים מאוד אבל ממש טעים. אני עוד לא פגשתי בנאדם שלא אוהב חלה, אולי מעדיף ממאפיה מסויימת או את המתוקה על פני המלוחה ואולי הוא גם נמנע מחלות (כל אחד וסיבותיו שלו) אבל “לא אוהב חלה” לא מאמין שיש כזה דבר. עכשיו בתכלס התפקיד שלה הוא לנקות לנו את הצלחת בין המנות או להרגיע את הבערה הפנימית מחריפות יתר. ברשותכם אני מציע שימוש נוסף, קחו חלה ותהפכו אותה לקרוטנים (כן זה גם פתרון מעולה לשאריות חלה אם נשארו כאלה). בימי הקיץ והחום הם יקפיצו כל סלט עלים ובימי החורף הם ישדרגו כל מרק מהביל. אז את אותה חלה משובחה חתכתי לקוביות גדולות, שימנתי קלות בשמן זית, שלחתי לשיזוף בתנור וקיבלתי קרוטונים בצבע זהב טהור, שידכתי להם פטריות מוקפצות, אנדיב וחסה סלנובה, התוצאה: סלט מרענן, עם מעט מרכיבים, פשוט פשוט להכנה, עושה הרבה רושם ומעל הכל טעים טעים טעים.
איך מנקים פטריות? איך מונעים מהן להפוך סמרטוטיות? פטריות לא שוטפים במים – זה נשמע מוזר אבל פשוט אל תשטפו אותם.פטריה היא סוג של ספוג שסופח נוזלים. שטיפה במים מבצעת בדיוק את ההפך מהפעולה הרצויה: הלכלוך שעל גבי הפטריה בעצם יחדור פנימה ובנוסף לכך הפטריה תתמלא נוזלים ותהפוך צמיגית וסמרטוטית. אז מה עושים? בעזרת נייר סופג או אפילו יותר טוב מטלית בד חד פעמית מנקים את הפטריות אחת אחת. המטלית כבר תמחיש לכם כמה לכלוך הסרתם וזהו בעצם. אז במקום לשטוף פשוט מנגבים אותן בתשומת לב. כאן בסלט הזה עשיתי שימוש בפטריות שימאצ’י אבל אופן הניקיון זהה לכל סוגי הפטריות.
אז מה קונים? חלה אישית/ 2 פרוסות חלה עבות חבילה פטריות שימאצ’י 2 ראשי אנדיב 1 חסה סלנובה 20 גבעולי פטרוזיליה 4 ענפי טימין 2 גבעולי בזיליקום 1 שן שום חופן שקדים פרוסים
לרוטב: מיץ מ1/2 לימון סחוט 1/3 כוס שמן זית 1 כף חומץ 1 כפית מלח גס 1 כפית פלפל שחור גרוס
מפשילים שרוולים
חותכים את החלה לקוביות גדולות, מניחים בתבנית קטנה מרופדת בנייר אפיה,בוזקים על קוביות החלה כ 2 כפות שמן זית, מפרידים את עלי התימין מן הגבעול ומפזרים על קוביות החלה, מכניסים לתנור שחומם ל180 מעלות לכ 15 דקות – עד להזהבה יפה, מצננים היטב. פטריות השימאצ’י לרוב מגיעות בצרור אחד שמחובר בתחתיתו. מפרידים את הפטריות זו מזו על ידי חיתוך של חלקן התחתון (זה שמחבר בין כולן), בעזרת נייר סופג או מטלית בד מנקים את הפטריות. מחממים מחבת על להבה בינונית ומוסיפים מעט שמן זית, שההשמן חם מוסיפים את הפטריות, ושן שום קצוצה. מקפיצים במחבת כ 5-7 דקות עד להזהבה של הפטריות, מעבירים לצלחת / קופסה עד להרכבת הסלט – חשוב לא להשאיר את הפטריות על המחבת כדי שלא ימשיכו להתבשל. מפרקים בזהירות את עלי האנדיב ומשאירים אותם שלמים, במידת הצורך קוטמים את חלקו התחתון של האנדיב וזה מקל על פירוק העלים. שוטפים ומייבשים היטב. גם את עלי הסלנובה משאירים בשלמותם, שוטפים ומייבשים היטב. מפרידי את עלי הבזיליקום והפטרוזיליה מן הגבעולים הגסים. על מחבת חמה ולמשך כ2 דקות קולים את פרוסת השקד, מקפידים על נענעוע של המחבת בכדי למנוע חריכה של השקד, כאשר פרוסות השקד זהובות, מסירים מהאש ומעבירים לצלוחית עד לצינון מלא. בסמוך להגשה (וזה חשוב, אז תשתדלו סמוך ככל שניתן להגשה) מניחים בקערת ערבוב את כל מרכיבי הסלט, מוסיפים את כל חומרי הרוטב, מערבבים בתנועה קלה מלמטה למעלה (הנפה קלה באוויר) בכדי להכניס אוויר בסלט, לא מועכים ולא מערבבים עם כף. מעבירים לצלחת הגשה יפה.
מה אם אין לי?
חסה סלנובה – לבבות קיסר או חסה מסולסלת יעבדו מעולה פטריות שימאצ’י – הן יפות ועם טעם דומיננטי אבל כל פטריה היא תחליף מצויין. אנדיב – אל תוותרו עליו פרוסות שקדים – שקד על צורתיו או שונות או אגוזי לוז קצוצים גס יהיה טובים גם כן.
עם מה זה הולך? פסטה פטוצ’יני עם חמאת מרווה, פילה של דג בתנור וכוס של שרדונה.